Sinds 2017 kiest de gemeente Helmond een stadskunstenaar. Na designer Rocco Verdult en muzikant Thomas Pieters kreeg ik de eer om twee jaar lang de eretitel te vervullen. Maar ook daarvoor was ik al bezig met activiteiten voor mijn stad. Onderstaand een greep uit mijn projecten in deze bijzondere periode van mijn carrière. 

#StillAlive

Helmond (2020) - Sinds de coronamaatregelen van maart 2020 hebben bedrijven het moeilijk. Kroegen zijn dicht, kappers mogen niet knippen en winkels worden minder vaak bezocht. Om al deze ondernemers een hart onder de riem te steken is het project #StillAlive ontstaan. Door middel van prints voor aan de muur en een heus Helmonds Kwartet wordt er geld en aandacht ingezameld voor de Helmondse ondernemer. Benieuwd naar de prints of het kwartet? Klik dan op onderstaande foto!

Oude mensen waren jonge mensen toen jonge mensen nog geen mensen waren

Helmond (2019) - Van ouderen kun je leren. Zij hebben de wereld gemaakt waarin wij nu leven. Precies daarom is de samenwerking met zorgblogger Tommie Niessen ontstaan. In totaal gingen we in gesprek met 9 ouderen. De vraag: hoe zag uw leven er uit toen u 28 was (de leeftijd van Tommie en mij). Het resultaat: 9 prachtige foto's en verhalen van oude Helmonders. Oud, maar zeker niet vergeten. 

Catharina - Bastaard van het zuiden

Helmond (2019) - Goud van Brabant is een programma van Omroep Brabant en Stichting Nieuwe helden. Jaarlijks worden er 10 afleveringen gemaakt waarbij het Brabants Erfgoed centraal staat. Daarbij worden 20 talenten gevraagd een video te maken tussen de 2 en 4 minuten over een onderwerp naar keuze. Ik maakte mijn video-debuut met 'Catharina - Bastaard van het Zuiden'. Kleine Catharina was 5 jaar oud toen zij eigenaresse werd van Kasteel Helmond. Hoe? Dat zie je in onderstaande video.

Goeikes - Het jaar van Lucas Gassel

Helmond (2020) - 2020 gaat in Helmond de boeken in als 'Het jaar van Lucas Gassel'. Naast de eerste overzichtstentoonstelling ooit (in Museum Helmond) worden in de stad diverse randactiviteiten uitgerold. Een daarvan is Goeikes - Het jaar van Lucas Gassel. Daarvoor laten 13 fotografen zich inspireren door de middeleeuwse landschapsschilder. Het resultaat is opnieuw een boek en expositie in het centrum van de stad. 

Bevrijding

Helmond (2019) - In september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Helmond is bevrijd. Een bijzondere mijlpaal die zeker de aandacht verdiend. Daarom fotografeerde ik 75 Helmonders. Ik vroeg ze wat vrijheid volgens hun betekend en vatte het samen in een video. Deze was onder andere te zien tijdens het H2O-festival.

World Press Photo

Helmond (2020) - In maart 2020 wordt voor de World Press Photo-expositie voor de eerste keer in de Cacaofabriek getoond. Een belangrijke mijlpaal. Daarom maakte ik in samenwerking met LangleveCultuur 10 portretten van Helmonders door de generaties heen tijdens hun belangrijkste nieuwsgebeurtenis. Van de eerste maanlanding en de dood van Pim Fortuyn tot de haaienbeet van Freek Vonk. 

Waskracht

Helmond (2021) - Zoals de wasvrouw vroeger langs de deuren ging, gaat het theaterproject Waskracht in het voorjaar van 2021 door de wijken. Het project is bedoeld om Helmonders te verbinden met improvisatietheater. Vrij toegankelijk en van de Helmonders zelf. Als fotograaf en creatief denker ben ik vanaf het eerste moment betrokken bij het project dat, door de coronamaatregelen, net niet meer binnen mijn stadskunstenaarschap past. 

Junior Stadskunstenaar

Helmond (2020/2021) - Talent moet je stimuleren. Precies om die reden koos ik in 2020 een Junior Stadskunstenaar. De 11-jarige Anna Bosker zou een maand met mij meelopen om vervolgens het stokje over te nemen. Een volledige maand werkte zij aan het project 'Natuurlijk Helmond'. Het doel: Kinderen laten zien hoe mooi de natuur in hun eigen stad kan zijn. Helaas gooide corona roet in het eten en is haar expositie uitgesteld naar 2021. Gelukkig ziet Anna daar zelf de voordelen van in. Haar project wordt nu groter en mooier dan ooit tevoren. 

'n Ouwe sok

Helmond (2021) - In Helmond leven naar schatting ruim 2.500 kinderen onder de armoede grens. Dit zijn kinderen die doorgaans niet op vakantie gaan, weinig tot geen (nieuw) speelgoed krijgen en soms zelfs niet meekunnen op schoolreisje. Met 'n Ouwe sok zamelen wij geld in voor deze kinderen. Niet voor praktische zaken maar voor een leuke dag. Het is een wereldrecordpoging gekoppeld aan Waskracht waarbij de langste waslijn met sokken centraal staat. Door de coronamaatregelen is de poging uitgesteld van 2020 naar 2021.

Helmonds Kuukske - Nacht van cultuur

Helmond (2019) - Tijdens de nacht van cultuur gooien de verschillende culturele instellingen van Helmond haar deuren open. Speciaal voor deze gelegenheid ben ik gevraagd een workshop te geven in Museum Helmond. Omgeven door de kustwerken van 'Imaginairy landscapes' liet ik jong en oud proeven van de stillevenkunst. Letterlijk soms, want het thema was 't Helmondse Kuukske.

Lampengatters en kattenmeppers één

Helmond/Eindhoven (2019) - Eindhoven heeft een stadsdichter, Helmond een stadskunstenaar. Het Eindhovens Dagblad rook een mooie samenwerking en zette ons aan het werk. Het resultaat: een foto van mijn hand en een gedicht geschreven door Jessica Bartels op de voorpagina van de eerste krant van het nieuwe jaar. 

Goeikes - Helmonders in beeld

Helmond (2018) - Helmond bestaat uit 13 wijken. 13 wijken vol kleurrijke Helmonders. Helmonders met verschillende achtergronden en levensstijlen. En dat mag gezien worden. Daarom liet ik voor Goeikes - Helmonders in beeld in totaal 20 fotografen los in de wijken van de stad. Het resultaat: een luxe fotoboek en expositie in het centrum van de stad. Laagdrempelig en voor alle Helmonders.