Stilte heeft het laatste woord

2021

27 februari 2020: Tijdens een live uitzending op tv krijgt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bruno Bruins een briefje in zijn handen gedrukt. Een 56-jarige man uit het Brabantse Loon op Zand heeft corona. Het virus heeft ons land bereikt. De week daarvoor stonden de Brabantse kroegen vol. In polonaise werd het virus vermoedelijk als een lopend vuurtje verspreid. Drie weken later waren de café leeg maar de IC’s vol. Noord-Brabant werd de coronabrandhaard in Nederland. 

 

Brabant bleek de zwaarst getroffen provincie. Reden voor fotograaf en Stadskunstenaar van Helmond Tahné Kleijn om alle getroffenen in beeld te brengen. Van thuiswerkers en de IC tot daklozen en #ikdoenietmeermee. Anderhalf jaar lang bracht zij zoveel mogelijk verhalen in beeld.

 

Stilte heeft het laatste woord

De foto’s waren voor het eerst te zien in een solo-expositie in Museum Helmond  Nu is het tijd om ze ook aan de rest van de provincie te laten zien. Daarvoor maakte zij het boek Stilte Heeft Het Laatste Woord. Een full-color fotoboek van 240 pagina’s met ruim 100 foto’s en verhalen waarin de getroffenen centraal staan. Het boek is volledig gefotografeerd in de kenmerkende stijl van de fotograaf met een knipoog naar de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Het is het eerste boek dat van haar hand verschijnt. Zij doet dit in samenwerking met vormgeefster Tessa Kuipers. Het voorwoord is geschreven door influencer Tommie in de Zorg

Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met Museum Helmond.